nedeľa, 1 septembra, 2024
Článok-škola

Tretie miesto vo vedomostnej súťaži regionálneho kola

Dňa 25. apríla 2024 sa v informačnom centre Europe Direct Žilina uskutočnilo regionálne kolo súťaže Mladý Európan za prítomnosti študentov stredných škôl. Súťažili trojčlenné družstvá, ktoré ešte pred samotnou súťažou mali vypracovať projekt o jednej z krajín predsedajúcej Rade Európskej únie v roku 2024 (Belgicko, Maďarsko).

Našu školu reprezentovali študenti z III. A – Jakub Nemec, Tomáš Kováčik a Martin Kostroš.

Ako sa popasovali so súťažou? Tu je ich reakcia:

„Prvé kolo bolo ľahké, to sme nečakali, že až také ľahké bude. Mali sme pred sebou kvíz, v ktorom bolo 50 otázok o histórii a geografii Európy. Na vypracovanie sme mali 20 minút, my sme to mali za 16 minút hotové, to boli škôlkarské úlohy. Na naše prekvapenie sme to ľahko zvládli. Druhé a triete kolo už bol väčší oriešok.

Druhé kolo, aj keď o niečo ťažšie ako to prvé, bolo stále pomerne jednoduché. Dostali sme list so zhruba 20-timi otázkami zameraných na kritické myslenie. Ku každej otázke bol priložený obrázok, z ktorého sme mali rozhodnúť, či ide o konšpiráciu, hoax, či o skutočný článok. Toto kolo súťaže sme zvládli za 7 minút a mali sme z výsledku veľmi dobrý pocit.

V treťom kole sme odpovedali na otázky týkajúce sa osobností, miest a kultúry štátov EÚ. Prevažovali témy o Belgicku a Maďarsku. Najväčšou zmenou oproti predchádzajúcim úlohám bolo, že na každú úlohu sme mali iba 15 sekúnd. Aj napriek tomu si myslíme, že sme to zvládli výborne.

Z počiatku sme mali zo súťaže zmiešané pocity, nevedeli sme, akú obťažnosť otázok máme očakávať. No pocit strachu sa zmenil veľmi rýchlo po začatí prvého kola na pocit radosti a nakoniec sme skončili tretí.“

Aj keď sa naša škola súťaže zúčastňuje každý rok, taký skvelý výsledok ešte nedosiahla. Chlapcom gratulujeme a prajeme ďalšie životné úspechy.

Fotografie nájdete tu.

Mgr. Perla Ivaničová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube