štvrtok, 25 apríla, 2024
Článok-škola

Protidrogový vlak

V utorok 30. októbra 2018, 100 rokov od podpísania Martinskej deklarácie, bol vyhlásený mimoriadny jednodňový štátny sviatok. Kým väčšina žiakov oddychovala doma, žiaci IV. D triedy jedného zaujímavého podujatia. Toto o ňom napísali:

Matej Mokrý: Ako trieda IV.D sme sa 30. 10. 2018 zúčastnili edukačného výletu z názvom REVOLUTION TRAIN (Protidrogový vlak ). Jeho cieľom je prevencia proti drogám a návykovým látkam. Ide o nízko rozpočtovú firmu, autor bol kamarát drogovo závislého človeka, preto aj príbeh je zo skutočnej udalosti.

Marek Kraľovanský: Steny vlaku zvnútra znázorňovali ľudské telo a ako sme ďalej v ňom postupovali, steny boli viacej a viacej poškodené. Znázorňovali, ako vyzerá naše telo po užívaní drog.

Jozef Mikula: Popri prezentácii som myslel na veľa ľudí, čo poznám, že môžu dopadnúť tak, ako bolo v prezentácii. A neviem pochopiť, čo vidia na tom alkohole, cigaretách alebo drogách. Nie raz som sa ich pýtal, prečo fajčia alebo pijú. No ich odpoveď: „Neviem ti to popísať, taký dobrý pocit mám z toho.“ Ale prečo ja som z tých, kto nepotrebuje fajčiť a piť a mám sa dobre! Niektoré moje názory som zmenil po dokončení celej prezentácie. Pred prezentáciou by som váhal, či skúsim niečo, no po prezentácii by som to určite odmietol.

Lukáš Kováč: Alebo to mám skôr nazvať Vlak, ktorý vám ukáže pravú tvár drog? Prečo to ľudia berú? Aké sú z toho následky? Aký majú život tí, čo berú drogy ? Toto sú bežné otázky, ktoré si človek kladie sám pre seba. My ale už odpoveď vieme. Veľa ľudí dnes berie drogy , či už sú to mladí alebo starí. Niekedy si to ani neuvedomujeme, aké zlo je medzi nami. Mnohí ani nevedia čo to môže spraviť s našim organizmom alebo psychikou. Ľudia sa menia o 180 stupňov. Tento vlak vie ale naozaj otvoriť človeku oči . Keď to vidí, až na vlastné oči zistí, že je to priam nechutné, miestami až na zvracanie. Áno, je to až také strašné, keď len jediná tabletka vám vie zmeniť život a naraz sa ocitnete bez rodiny, priateľov, peňazí či práce. Na tomto vlaku sa mi najviac páčilo, že odkrýva krutú pravdu drog v plnom rozsahu, ukazuje nám, že je veľmi ľahké do toho vpadnúť, ale len veľmi ťažké sa z toho dostať. Zobrazuje nám ľudí, ktorí do toho spadli. Zdrvujúce, koľko mladých ľudí sa nechá navábiť kamarátmi na drogy. Ukázal nám príbeh podľa skutočnej udalosti mladého dievčaťa, ktoré do toho vpadlo vďaka zlému výberu priateľov. V tomto príbehu vystupuje mladé dievča, ktoré sa chce baviť ako každý z nás. Začína to nevinne, jedna cigaretka, potom alkohol a už je tam aj tabletka extázy a bum. Ste v drogách. Bohužiaľ, títo ľudia nemajú najšťastnejšie konce a nie vždy to končí tak, ako sme videli v tomto príbehu. Tento vlak mi otvoril oči, ukázal, čo sú drogy naozaj zač, ukázal mi, ako títo ľudia dopadajú, v akých podmienkach žijú a čo musia robiť pre to, aby si dali svoju dennú dávku. Musia kradnúť, klamať, ba dokonca aj zabíjať. V tej chvíli si ale neuvedomujú, čo robia, to ich ale neospravedlňuje. Áno, je to veľmi poučné, ale miestami mi bolo z toho až na zvracanie, že to vie s ľuďmi až tak pohnúť, že odhodia svoj pohodlný pokojný život kvôli drogám. Ukázal mi, čo všetko za tým stojí, ba koľko druhov drog je v dnešnom svete.  Takéto akcie ako je Protidrogový vlak by sa mali viac podporovať, pretože dokáže zachrániť veľa životov. Aby som to nakoniec zhrnul, dávam veľký obdiv tvorcom tohto vlaku, ktorý mi ukázal, že to nie sú len tabletky, ale život ohrozujúce „zbrane“. Podľa môjho názoru je to veľmi dobrá forma výstrahy či ponaučenia do života, pred čím si máme dávať pozor a ako môžme dopadnúť.

Miroslav Sobkuliak: Určite mi protidrogový vlak trochu viac pootvoril oči nad svetom a bola to dobrá skúsenosť. Dokonca sme mali aj výbornú, príjemnú pani lektorku, ktorá sa s nami aj odfotila. Páčilo sa mi na konci, ako rozprávala o cukre ako o droge. Cukor je tiež vec, s ktorou to mnohí ľudia preháňajú. Celkový dojem mám však výborný a určite by som odporučil návštevu protidrogového vlaku aj ďalším ľuďom. Radoslav Kmeť: Podľa môjho názoru projekt Protidrogový vlak a príbeh, ktorý sa tam odohral, môže veľmi ovplyvniť mnoho mladých ľudí v tom, aby nikdy nezačali s drogami.

 

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube