sobota, 27 apríla, 2024
Článok-škola

Beseda so spisovateľom

V piatok 22. marca 2024 sme pri príležitosti oslavy mesiaca kníh privítali na našej škole spisovateľa doc. PaedDr. Antona Laučeka PhD., ktorý prišiel našim žiakom porozprávať o humore, tvorbe a o živote. Besedy sa zúčastnilo približne 70 študentov, ktorí mali príležitosť vypočuť si Laučekovu tvorbu priamo z jeho úst. Nechýbali humorné opisy zážitkov či irónia trefne smerovaná.

Laučekova tvorba je autentická. Napríklad o tragédii v Černovej hovorí na základe rozprávania starého otca a samozrejme faktov. Napísal niekoľko životopisných prác, dlho sa venoval vedeckej publicistike, téme chorých detí či príručkám nemčiny pre turistov.

Blízke čitateľom sa stali jeho minipoviedky a črty Iba tak 1 – 12 (+4 zozbierané), kde prostredníctvom irónie, humoru a tiež tragiky osudu popisuje mnohé zážitky zo života či z pôsobenia na univerzite.

V roku 1989 pôsobil autor ako vychovávateľ na SŠ internáte, kde prežil veselé situácie, ktoré popísal v diele Keď lastovičky nemôžu lietať. Niektoré z nich sme si vypočuli aj na besede, ktorú chcel spisovateľ takto priblížiť práve stredoškolskej vekovej kategórii.

Niektorí študenti sa s pánom Laučekom na záver vyfotili. Vďaka svojmu svojskému humoru, získal žiak I.A triedy Ivan Sizonov darček od autora – knihu Iba tak s jeho podpisom.
O spomienkovú fotografiu mali záujem aj pani učiteľky Višňovcová a Jančiová ako bývalé žiačky, ktorým doc. Lauček prednášal na univerzite.

Laučekovým posolstvom pre študentov bolo: „Kto číta, bude patriť ku šľachte národa!“
Pevne veríme, že prostredníctvom tohto stretnutia sme študujúcu mládež inšpirovali aspoň o krôčik viac k tomu, aby chytila do rúk dobrú a voňavú knihu a nechala sa pohltiť jej kúzlom.

Mgr. Dagmar Višňovcová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube