štvrtok, 25 apríla, 2024
Článok-škola

Tretiaci na praxi v Granade

Vďaka úspešnému projektu „Turiec do Európy, Európa do Turca“, ktorý koordinuje K.A.B.A. v rámci programu ERASMUS+, mohli naši tretiaci navštíviť španielsku Andalúziu. Deväť žiakov odboru informačné a sieťové technológie a traja z technického lýcea absolvovali od 11. do 25. marca odbornú prax v ARCAN STUDIOS, v Granade.
Program, ktorý za španielsku stranu zastrešuje Universal Mobility, bol zameraný na vývoj počítačových hier, videohier, animácie, programovanie a zvukový dizajn. Žiaci počas dvoch týždňov zvládli základy tvorby 2D počítačových hier – od návrhu témy hry, cez vytváranie (kreslenie) objektov hry, jej prostredia, animácií, programovania a zvukov. Naučili sa pracovať s profesionálnym vektorovým grafickým softvérom Inkcscape a s multiplatformovým herným enginom Unity. Unity sa používa pre vývoj 2D a 3D hier ľubovoľného žánru pre PC, konzoly, mobily a web. Okrem grafického prostredia pre prácu podporuje aj tvorbu skriptov v jazyku C#.

Účastníci mobility mali možnosť spoznávať kultúru, históriu, prírodu a študentský život v španielskej Andalúzii, stretnúť sa a nadviazať priateľstvá s mladými ľuďmi z iných krajín. K srdcu nám všetkým prirástla Granada , ktorá patrí medzi najkrajšie mestá Španielska. Citujeme a súhlasíme s vyjadrením, ktoré sme našli na jednom webe: „Palác Alhambra stelesňuje raj a zasnežené pahorky neďalekého pohoria Sierra Nevada jeho obraz len dotvárajú.“ Úzke kľukaté uličky, záhrady, fontány, malé obchodíky s množstvom suvenírov, grafity v štvrti Realejo, jaskynné obydlia v Sacromonte, milí a ústretoví ľudia, … to všetko dotvára obraz, aký v nás Granada zanechá navždy.
Nielen Granada nám učarovala. V sobotu sme absolvovali turistickú vychádzkou v Monachil, los Cahorros v Sierra Nevade , nedeľu sme strávili pri mori v mestečku Salobreňa .

Tu sú niektoré názory žiakov, účastníkov mobility:
„Tento pobyt bol pre mňa veľmi výnimočný. Bol to zážitok, na ktorý tak skoro nezabudnem. Navrhol a naprogramoval som si vlastnú hru, ktorej vytvorenie ma veľmi bavilo. Spoznal som talentovaných ľudí z viacerých kútov sveta, ktorí mi budú veľmi chýbať.“
„Pobyt sa mi veľmi páčil, naučil som sa základy tvorby počítačových hier pomocou programov Inkscape a Unity, videl kus Európy, spoznal inú kultúru a stretol veľa zaujímavých ľudí z rôznych krajín.“
„Jeden z najlepších zážitkov aké som mal, boli sme skvelý kolektív a zažili sme veľa zaujímavého.“
„Odbornú prax, konkrétne v tejto oblasti, by som určite odporučila.“
„Nadizajnoval a naprogramoval som si svoju vlastnú hru, spoznal krásne pamiatky a miesta“ .
„Skvelý zážitok so super ľuďmi, mal som možnosť zdokonaliť si angličtinu a priučiť sa aj novému jazyku. Granada mi prirástla k srdcu a veľmi ťažko sa mi ju opúšťalo.“
„Na môj pobyt v Španielsku budem spomínať len v dobrom. Keby som mohol, vrátim sa o rok naspäť.“


Pobyt v Granade bol bezproblémový, žiaci dodržiavali časový harmonogram, k štúdiu pristupovali seriózne a zodpovedne. Reprezentovali nielen seba a našu školu, ale aj Slovensko v Španielsku naozaj veľmi dobre. Ďakujeme!

Miroslava Šturmová a Lenka Huňorová, sprevádzajúce osoby účastníkov mobility

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube